Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

NEÜ’de gıda katkı maddeleri ve helallik bilinci konuşuldu

Necmettin Erbakan Üniversitesi Helal ve Sağlıklı Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, toplumda gıda güvenliği ve helal gıda bilincini artırmak amacıyla “Farketmeden Yediklerimiz: Gıda Katkı Maddeleri” başlıklı seminer düzenlendi.

NEÜ’de gıda katkı maddeleri ve helallik bilinci konuşuldu

Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin’in konuşmacı olarak katıldığı program, NEÜ Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Mevlâna Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programa, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, NEÜ Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Güneş, NEÜ Genel Sekreteri Dr. Rahim Çimen, NEÜ Genel Sekreter Yardımcıları Mustafa Emre Çınar ve Harun Çalışkan, NEÜ Helal ve Sağlıklı Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Hüseyin Kara ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Gıda katkı maddelerine gündelik hayatın her alanında bilinçli ve bilinçsiz şekilde maruz kalındığını ifade eden Prof. Dr. Gültekin, “Gıda katkı maddeleri kıvam artırıcı, besin değeri artırıcı, lezzet artırıcı, asitlik düzenleyici, renklendirici, paketleme gazı, koruyucu, ve tatlandırıcı olarak gıdaların içerisinde kullanılmaktadırlar. Tüketiciler tarafından gıda katkı maddeleri ile ilgili 2 konu ön plana çıkıyor. Bunlardan birincisi zararlı olup olmadıkları, ikincisi ise helal olup olmadıkları. Gıda katkı maddeleri toplum için önemli bir konu. Tükettiğimiz ürünlerin birçoğunda gıda katkı maddeleri mevcut. Örneğin bir markete girdiniz ve bir meyve suyu alacaksınız. Meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek ve meyve aromalı içecek yazılarını doğru kontrol etmemiz gerekiyor. Kutusuna bakıldığında hepsi meyve suyu gibi görünüyor. Ama hepsi gerçek meyve suyu değil ve katkı madde sayıları çok farklı. Bu nedenle etiketi doğru okuma kültürü edinilmeli. Gıda katkı maddeleri konusunda bilgi sahibi olunulmalı. Her katkı maddesinin kendine özgü E-numarası vardır. Katkı maddeleri konusunda toplumda bilinen en büyük yanlış bilgi de bu E-numarası bulunan ürünlerin hepsinin kanserojen olduğudur. Bu doğru bir bilgi değil. E-numaraları o maddenin Avrupa Birliği’nde kullanılıyor olduğunu gösterir” dedi.

Gıda Katkı Maddeleri Ciddi Sağlık Sorunlarını Tetikleyebilir
Bazı katkı maddelerinin obezite, kanser, hormonal bozukluklar, kas ve iskelet hastalıkları ve sinir sistemi rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebileceğine ve alerjik bünyeler için gıda katkı maddelerinin hassasiyetle ele alınması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Gültekin, “Çoğu zaman doğal ya da zararsız gibi görünen ancak oldukça yapay ve insan sağlığına zararlı ürünlerle de karşılaşıyoruz. Katkı maddeleri yalnızca sağlık açısından değil, aynı zamanda dini hassasiyetler açısından da değerlendirilmesi gerekmektedir. Vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konuların başında gıda katkı maddelerinin helal olup olmadığı gelir. Bu maddelerin helallik durumu, elde edildikleri kaynaklara göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle ürün ambalajı üzerindeki içerik kısmı kontrol edilmeli ve helal sertifikasına dikkat edilmeli. Bu konuda tüketicilerin daha çok bilinçlendirilmesi ve farkındalıkların oluşturulması gerekiyor. Bunu bir kültür haline getirmeliyiz” diye konuştu.
Seminerin sonunda, katılımcıların sorularının yanıtlandığı interaktif bir soru-cevap oturumu düzenlendi. 

Program, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu’nun Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin’e hediye takdiminde bulunmasının ardından sona erdi. (Sebahat Sena Eldeş)

 

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Sebahat Sena Eldeş
İnternet Editörü

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • H
    Hacı
    19 saat önce

    Keşke bu haberi yapmasaydınız konuşmacı ve katılım cı hepsi on kişi

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
OSZAR »